Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. 03. 26.

Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. 03. 26.

Hogyan utazhatunk az Egyesült Királyságba rendezetlen kilépés esetén?

Megállapodás nélküli brexit esetén az Egyesült Királyság harmadik országgá válik. Ettől az időponttól kezdődően az EU egyetlen jogszabálya sem alkalmazandó többé az Egyesült Királyságra, és átmeneti időszak sem lép életbe. Ez nyilvánvalóan jelentős fennakadásokat okoz majd a polgárok és a vállalkozások számára. Ebben az esetben az Egyesült Királyság EU-val való kapcsolatait az általános nemzetközi közjog rendelkezései – többek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai – fogják szabályozni. Ez magában foglalja a vámügyi, illetve az állat- és növényegészségügyi szabványok alkalmazását, valamint az uniós normáknak való megfelelés ellenőrzését, ami jelentős késedelmeket okozhat a határokon.

Az uniós állampolgároknak több ellenőrzésen kell majd átesnie. A határőrök kérhetik, hogy az utas nyújtson tájékoztatást, például a tartózkodása időtartamára és céljára, valamint a tartózkodása alatti megfelelő anyagi fedezet igazolására vonatkozóan.

Az Egyesült Királyságba utazó uniós állampolgárnak az érkezés időpontját megelőző tíz éven belül kiállított útlevéllel kell igazolnia magát, amely az EU-ból való tervezett távozás után még legalább három hónapig érvényes kell legyen. Uniós polgárként átmeneti időszakra a nemzeti személyazonosító igazolvány is érvényes lesz, de személyazonosító igazolványok 2020. december 31. után beutazási célra többé már nem lesznek használhatók.

Az Európai Bizottság javasolta, hogy az egyesült királyságbeli állampolgárok rövid távú tartózkodás (azaz egy adott 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napos tartózkodás) céljából vízummentesen utazhassanak az EU-ba, amennyiben az Egyesült Királyság is ugyanilyen elbánást biztosít valamennyi uniós tagállam állampolgárai számára. Útlevelét az EU-ba történő belépéskor, illetve az onnan való kilépéskor lebélyegzik majd, hogy lehetővé váljon a 90 napos vízummentes
tartózkodás időtartamának kiszámítása.

A határon vámellenőrzésen kell majd átesni, bizonyos árukat többé már nem, vagy csak korlátozott mennyiségben lehet majd behozni az EU területére. Ez vonatkozik például az állati eredetű termékekre (pl. hús, tej, sonka vagy sajt), a 10 000 EUR feletti készpénzre, bizonyos kulturális termékekre, növényekre, növényi termékekre, illetve egyes állatokra.

Amennyiben az uniós állampolgár poggyászában vagy kézipoggyászában árut szállít, vámmentességre lesz jogosult (ez azt jelenti, hogy az áru mentesül a behozatali vám és a hozzáadottérték-adó (héa) alól, valamint adott esetben a jövedéki adó alól).

Légi utasok
Amennyiben egy angol állampolgár uniós légitársasággal utazik, továbbra is védik az uniós utasjogok az Egyesült Királyság repülőtereiről az EU repülőtereire induló járatokon, és fordítva.
A nem uniós légitársaságok utasait csak az EU-ból az Egyesült Királyságba tartó járatokon illetik meg az uniós utasjogok, az Egyesült Királyságból az uniós repülőterekre közlekedő járatokon nem.

Forrás: Európai Bizottság