Repüléssel kapcsolatos uniós hírek 2019. április 17.

Repüléssel kapcsolatos uniós hírek 2019. április 17.

A légiutasok biztonsága érdekében az Európai Bizottság frissítette Légi Biztonság listáját, amelyen meglepően sok légitársaság szerepel, amelyek nem felelnek meg a légiszállítás követelményeinek. Mintegy nyolc (!) oldalon keresztül olvasható azon 120 légitársaságnak a neve, amelyek nem repülhetnek be az EU légterébe, vagy csak bizonyos feltétellel.

Néhány érdekesség a listáról. A 2008 novemberében a listára felvett angolai légitársaság, a TAAG Angola Airlines, most lekerült a listáról, ahogy a Heli Malongo is. Moldova viszont igen nehéz helyzetbe került, ugyanis az állami Air Moldova valamint a Fly One és az Aerotranscargo légitársaságot kivéve, az összes többi montenegrói légitársaság felkerült a listára. Nem járt sokkal jobban a Dominikai Köztársaság és Fehéroroszország sem, amelynek légitársaságait a legmagasabb szintű vizsgálat alatt tartják.

Az Európai Bizottság szerint a Biztonsági Lista nemcsak segít a légi biztonság legmagasabb szintjének fenntartásában, hanem egyben lehetőséget is nyújt a listára felkerült légitársaságoknak és országoknak arra, hogy repülésbiztonsági előírásaikat szigorítsák és az EU által meghatározott előírásoknak eleget tegyenek. Ugyanis ezek a lépések elengedhetetlen szükségesek ahhoz, hogy az adott légitársaság lekerüljön a listáról és ismét igénybe vehesse az európai légteret.

Az EU repülési Biztonsági Listáján jelenleg 120 légitársaság szerepel, 114 ezek közül 16 országhoz köthető. Hat magántársaság is található a listán, ezek:Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Iraq), Blue Wing Airlines (Suriname), Med-View Airlines (Nigeria) and Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Ezen túlmenően még négy légitársaság áll szigorú megfigyelés alatt: Afrijet (Gabon), Air Koryo (Democratic People’s Republic of Korea), Air Service Comores (the Comoros) and Iran Air (Iran). Ezek a légitársaságok csak meghatározott géptípussal repülhetnek az EU területe felett.

A Biztosnági Listát az EU légügyi biztonsági szakemberei állítják össze egyhangú döntéssel minden évben április 2 és 4 között az Unió Légibiztonsági Bizottságának (ASC) ülésén. Az ülés levezető elnöke minden esetben az Európai Bizottság képviselője és társelnöke az Európai Unió Légibiztonsági Ügynöksége, valamint az Európai Parlament Szállítási Bizottságának elnöke. A mostani lista 2020 április elejéig áll fent.

Forrás: European Union Aviation Safety Agency