Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. május 13.

Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. május 13.

Az Airhelp az utazási irodák adatait és a saját adatbázisát, valamint egy 40 ezer utas megkérdezésével készült felmérés alapján összeállított egy listát, amelyen a légitársaságokat pontosság, a szolgáltatás és a kártérítési eljárások korrektsége alapján osztályozta. A felmérés alapján a legjobb légitársaság idén is a Qatar Airways lett. Ezt a légitársaságot az American Airlines, az Aeromexico, az SAS Scandinavian Airlines, és a Qantas követi ebben a sorrendben. A legrosszabb légitársaság a Thomas Cook Airlines lett,  de szintén a legrosszabb ötben végzett az Easyjet, a Kuwait Airways, a Korean Air és a Ryanair is.

Az Airhelp osztályozta a reptereket is, méghozzá három tényező alapján: hatvan százalékban az számított, hogy milyen pontosak az adott reptéren közlekedő gépek, húsz-húsz százalékban a szolgáltatás minősége, illetve a reptéren elérhető éttermek és vásárlási lehetőségek minősége.

Ezek alapján a legjobb reptér a katari Hamad Nemzetközi Repülőtér lett, a Tokiói Nemzetközi Repülőteret, az Athéni Nemzetközi Repülőteret, a brazíliai Afonso Pena Nemzetközi Repülőteret és a lengyelországi Gdansk Lech Wałęsa Repülőteret megelőzve. A legrosszabb reptér a lisszaboni Portela lett, alulmúlva a Kuwaiti Nemzetközi Repülőteret, az Eindhoveni Repülőteret, a romániai Henri Coanda Nemzetközi Repülőteret, és a Máltai Nemzetközi Repülőteret.

……………………………………………………………………………..

Egyszeri tételek és a kerozin árának jelentős emelkedése miatt 62 százalékkal csökkent az International Airlines Group (IAG) adózott eredménye az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest.

A British Airways, az Iberia, az Aer Lingus, valamint a diszkont Level és Vueling légitársaságok tulajdonosa a honlapján közölte eredményét. E szerint a társaság 5,9 százalékkal 5,3 milliárd euróra növelte árbevételét, az üzemelés költségei azonban főként a 22 százalékkal dráguló kerozin miatt 10,7 százalékkal 5,1 milliárd euróra emelkedtek. Emellett egy meg nem nevezett 639 millió eurós egyszeri tétel is rontotta az egyenleget.

Az üzemi eredmény 60 százalékkal csökkent és 135 millió eurót tett ki, az adózott eredmény pedig a tavalyi 187 millió euró után idén 63 százalékkal 70 millió euróra csökkent.
Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója szerint a kerozin árának emelkedése, a túlkapacitás és a negatív árfolyamhatások is negatívan befolyásolták az üzemelést, amely így is nyereséges tudott maradni. A cég nem változtatott éves kilátásain.

Az elmúlt időszakban Európa legnagyobb légitársaság csoportjai, a Lufthansa-csoport és az Air France-KLM is jelentősen rosszabb anyagi helyzetről adott számot és mindkét társaság százmillió eurós nagyságrendű veszteséget jelentett.

………………………………………………………………………..

Az Air Italy légitársaság május 6-tól napi egy alkalommal új járatot üzemeltet a Milanó Malpensa repülőtér és a Torontó Pearson International Airport között. A szezonális járat október 25-ig közlekedik. Torontó ezzel az ötödik Észak-amerikai célpont, amit az Air Italy berepül. Az utat az olasz légitársaság Airbus A330-200-as gépekkel teljesíti. A szezonális járat beállítására a Kanadáan élő nagyszámú olasz populáció miatt van szükség. 2017-ben a Quatar Airways megszerezte az Air Italy részvényeinek 49%-át.