Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. május 23.

Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. május 23.

Az Alitalia olasz légitársaság közel 300 járatát törölte kedden a pilóták és a légiutaskísérők sztrájkja miatt. A 24 órás munkabeszüntetés jórészt a belföldi járatokat érinti és csak néhány európai járatot kellett törölni. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér honlapján nem szerepel változtatás az Alitalia kedd délelőtt induló és érkező járataival kapcsolatban.

Az olasz légi dolgozók szakszervezetei a munkavállalók  munkakörülményeinek javítását követelik a sztrájkkal, és egyben aggodalmukat fogalmazzák meg az Alitalia jövőjével kapcsolatban.

A 70 éves történetében alig néhány évben nyereséges Alitalia 2017-ben csődgondnokság alá került, miután alkalmazottai elutasították a fizetések és a létszám csökkentésével járó átszervezési programot. Az olasz légitársaság iránt az elmúlt két évben többen érdeklődtek, légitársaságok és kockázati befektető társaságok, de megállapodás egyelőre nem született.

…………………………………………………………………………..

Utoljára szállított utasokat Tu-134-es típusú orosz repülőgép Oroszországban – közölte kedden az Interfax hírügynökség. Az Alrosza légitársaság csaknem 40 éves gépe hétfőn Irkutszkból a jakutföldi Mirnij városba repült, fedélzetén 70 utassal. Innen a leselejtezett repülőgép a novoszibirszki repülési és űrkutatási múzeumba kerül.

A volt szovjet blokk egyik legelterjedtebb, a Tupoljev-tervezőiroda által kifejlesztett géptípusának sorozatgyártása 1966 és 1984 között folyt. A polgári légi közlekedésen kívül katonai szállítási és egyéb kisegítő feladatokra alkalmazták. A Malév egykori magyar légitársaság 1968 és 1988 között használt Tu-134-eseket.

…………………………………………………………………………

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) szerint erős a gyanú, hogy bizonyos kínai gyártmányú drónok érzékeny repülési adatokat továbbíthatnak kínai gyártóik felé. A DHS aggályai szerint a drónok által továbbított adatokhoz aztán a kínai kormányszervek is hozzájuthatnak.
Alig pár nappal a Huawei-botrány kirobbanása után újabb kínai adatlopási gyanú merült fel az Egyesült Államokban. A CNN televíziós társaság által megszerzett és ismertetett figyelmeztetés szerint a drónok potenciális kockázatot jelentenek a szervezetek és személyek információs biztonságára. A minisztérium Kiberbiztonsági és infrastrukturális biztonsági ügynöksége szerint bizonyos drónok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a személyes adatok biztonságát veszélyeztetik és megosztják azokat egy távolabbi szerver segítségével.
A jelentés ugyan nem nevez meg egyetlen gyártót sem konkrétan, ám az Egyesült Államokban és Kanadában forgalomban lévő drónok csaknem 80 százalékban a sencseni DJI-től származik.

………………………………………………………………………..

Befejezte a vitatott 737 MAX típusú repülőgépek szoftverjének frissítését a Boeing repülőgépgyár. A chicagói székhelyű repülőgépgyárnak a frissítés és a gépek földre kényszerítése előre láthatólag 1.4 milliárd dollárjába kerül. A mostani felmérések szerint a 737 MAX gépek szervizelése nem fejeződik be október előtt, így az ilyen típusú gépeiket a két legnagyobb amerikai légitársaság – az American Airlines és a Southwest Airlines – ez idő előtt semmiképpen nem kívánja ismét forgalomba állítani.