Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. július 8.

Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. július 8.

Egy lépéssel ismét közelebb  az önvezető repülőgépekhez, miután német kutatóknak sikerült kifejleszteniük az önálló landolást lehetővé tévő rendszert.

Számos repülőgép képes arra, hogy egy automatika segítségével landoljon a futópályán, ám mindez nem jelenti azt, hogy a művelet önállóan történne. A repülőtérről a műszeres leszállító rendszer (Instrument Landing System, ILS) segíti őket: egy jeladó, ami kommunikál a repülőgéppek. Ilyet találni például Ferihegyen is, ahol legutóbb épp áprilisban telepítettek egyeta II. futópáplya 13L pályavégre.

A kisebb repülőtereken azonban nincs ilyen berendezés, ami nehezebbé teszi a leszállást. A Müncheni Műszaki Egyetemnek köszönhetően most megoldódni látszik ez a probléma.

A  TechCrunch beszámolója szerint az egyetem szakemberei a gépi látás és a GPS segítségével egy olyan rendszert dolgoztak ki, ami lehetővé teszi, hogy a repülőgép magától szálljon le. A GPS koordináták mellett a látható fény és az infravörös tartományban “látó” kamerák adatait használja fel a rendszer, így akár ködben vagy esőben is pontosan tudni fogja a repülőgép, hogy hol kell leszállnia. Amikor ez megvan, kiszámítja a landoláshoz szükséges megfelelő pályát, majd leteszi a gépet.

A kutatók május végén tesztelték a fejlesztést – sikerrel. A repülőgép messziről felismerte a futópályát, majd a pilóta irányítása nélkül landolt. Ha a rendszer eléggé kifinomult, gyakorlatilag bármelyik repülőtéren működik majd. A fejlesztésre azért is érdemes odafigyelni, mert az egy fontos állomása az önvezető repülőgépeknek.

Nem kötelesek a légitársaságok kártérítést fizetni az utasoknak hosszú késés esetén sem, amennyiben azt egy másik repülőgépből a kifutópályára ömlött üzemanyag okozza – mondta ki szerdán az Európai Bíróság.

A luxembourgi bírák megállapították, hogy az ilyen eset “rendkívüli körülménynek” minősül, amelyet teljes bizonyossággal még akkor sem lehet elkerülni, ha egyébként minden óvintézkedést betartanak.

Az ítélet szerint “rendkívüli körülményeknek” minősíthetők az olyan események, amelyek jellegüknél vagy eredetüknél fogva nem tartoznak az érintett légi fuvarozó rendes tevékenységi körébe, és befolyásán kívül esnek. Az érintett vállalatoknak ugyanakkor mindent meg kell tenniük a járattörlés vagy késés elkerülése érdekében.

Az ügy előzménye, hogy a Ryanair légitársaság megtagadta egyik utasa számára a kártérítés megfizetését, miután egy üzemanyagfolt miatt négy órát késett a járata, a panaszos így bírósághoz fordult.
A most is alkalmazott, előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagországok bíróságai a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az EU bírósága elé. Utóbbi azonban nem dönti el a jogvitát, az a tagállami bíróság feladata, hogy az ügyet a luxembourgi ítélet alapján elbírálja. A határozat mindazonáltal a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más tagállami bíróságokat is köti.

…………………………………………………………………………………

A Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (ESEA) szerint több Airbus A380-as esetében is probléma lehet a szárnyak szerkezeti integritásával.

Több Airbus A380-as repülőgépet is át kell majd vizsgálni, miután kiderült, repedések lehetnek a szárnyaikon. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség éppen ezért egy olyan repülésalkalmassági direktíva kiadását tervezi, amelyben pontosan leírják, hogy mely járműveket milyen módon kell átvizsgálni, és ennek elvégzésére milyen határidőt szabnak ki– írja az Air Portal.

A beszámoló szerint az ESEA július 5-én egyelőre csak egy javaslatot tett közzé, ebből azonban kiderül, a 25 legrégebbi, A380-as szárnypárokkal felszerelt Airbus A380-asokkal van gond. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy az érintett repülőgépek száma tovább növekszik.

A probléma a mindkét szárnyban végigfutó hátsó szerkezeti tartóelemekkel van, amelyeken repedések keletkezhetnek. A probléma jelen állás szerint az A380-841-es, az A380-842-es és az A380-861-es gépeket érinti.

Ha az ESEA kiadja a direktívát, akkor a szárny gyártási időpontjától 180, vagy a repülőgép gyártási időpontjától számított 147 hónapon belül el kell végezni a vizsgálatot és a javítást, amire a jövőben pontos utasításokat adhat a szervezet.