Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. szeptember 10.

Repüléssel kapcsolatos hírek 2019. szeptember 10.

A mai nappal háromnapos sztrájkba kezdtek a British Airways angol légitársaság pilótái. A sztrájk szeptember 10-ém kedden és szeptember 27-én folytatódik. Az angol pilóták 90%-át a Az Angol Légitársaság Pilótáinak Szövetsége (Balpa) képviseli, mely szervezet azért hirdette meg a sztrájkot, mivel a pilóták körében igen magas szintet ért el az elégedetlenség a vállalat vezetésével szemben. A vállalat vezetése viszont azzal vádolja saját pilótáit, hogy szándékosan akarják tönkretenni a vállalat utaztatási stratégiáját.

„Az angol pilóták a tőlük telhető legnagyobb erőfeszítéssel igyekeznek teljesíteni a vállalatvezetés által eléjük állított feladatokat, támogatják a vállalatvezetést a produktivitás növelése és a költségcsökkentés területén, feladva éves szabadságuk jó részét, ennek ellenére a vállalat vezetése nem hajlandó megadni a kért fizetésnövelést” – jelentette ki a Balppa elnöke. A BA vezetősége 11,5%-os fizetésemelést ígért a pilótáknak három évre elosztva, amit a pilóták 93%-a visszautasított.

………………………………………………………………………………

A francia állam az Air France-KLM és más légitársaságok segítségével keresi a megoldást a csődeljárás alá került második legnagyobb francia légitársaság, az Aigle Azur külföldön rekedt, több ezer utasának hazaszállítására – jelentette be pénteken Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési államtitkár.

A francia városokból elsősorban észak-afrikai országok felé járatokat indító Aigle Azur csütörtök este jelentette be, hogy szombattól minden járatát törli, és az anyagi helyzete miatt képtelen kártérítést fizetni az utasainak, valamint megpróbál hétfőig egy olyan vevőt találni, amely átvenné a cég minden tevékenységét.

„Több ezer utas rekedt külföldön. Nincsenek pontos adataink, de utasok rekedtek Algériában és Maliban” – mondta az államtitkár. “Tárgyalunk a francia légitársaságokkal, az Air France csoporttal, hogy megtaláljuk a lehető legmegfelelőbb megoldásokat azért, hogy egyetlen külföldön rekedt utas se maradjon megoldás nélkül” – tette hozzá.

A francia kormánytag – aki korábban pilótaként dolgozott – megerősítette, hogy az állam befagyasztotta az Aigle Azur adósságainak egy részét azért, hogy a légitársaság a lehető legtovább működhessen, és haza tudja szállítani az utasait és folytathassa addig a tevékenységét, amíg nem talál megfelelő vevőt.

Az államtitkár elmondta: létezik egy nemzetközi jogsegélyrendszer, amelynek keretében egy járatait elindítani képtelen vállalat bérelhet járatokat más légitársaságtól.

“Az állam figyelemmel kíséri és megpróbálja segíteni az átvételi projektet” – közölte az államtitkár. Jelezte, hogy több légitársasággal és más légi tevékenységet folytató vállatokkal is tárgyalások kezdődtek az Aigle Azur tevékenységeinek átvételéről.

Az 1200 embert foglalkoztató Aigle Azur csütörtök délután leállította a Maliból, Portugáliából és Brazíliából érkező járatait, majd először a dolgozóival közölte, később pedig az utasait is tájékoztatta arról, hogy nincs más választása, mint a földön tartani a gépeit. A péntekre tervezett 44 járat még elindul, kivéve egyet, amely Franciaország és Algéria között közlekedik.

Az Air France pénteken közölte, hogy kedvezményes árat hirdet meg az Aigle Azur külföldön rekedt utasainak, a Vueling október 15-ig Algír és Marseille között 80, Porto és Párizs között pedig 100 euróért kínál jegyet a csődbe ment vállalat utasainak.

Az Aigle Azur 11 gépével tavaly 1,88 millió utast szállított és 300 millió eurós forgalmat könyvelt el.

………………………………………………………………………………

Veszélyes hiba bukott ki a Boeing prototípusánál

A tesztfázisban lévő 777X repülőgépük csomagtérajtaja nem bírja a nyomáskülönbséget és lerobbanhat repülés közben.

Az új, még tesztfázisban lévő 777X típus összes tesztjét felfüggesztette a Boeing lapértesülések szerint. Egy földi teszten történt a baleset, amelyben nem sérült meg senki: egy nem is valós repülésre tervezett tesztgép csomagterének az ajtaja robbant ki.

A hiba létét a Boeing szóvivője is elismerte, de azt mondta, hogy folytatják az általános teszteket.

A 777X a Boeing új szélestörzsű repülőgépe. Néhány hete ennek a kisebb, 8-as változatának a fejlesztését voltak kénytelenek felfüggeszteni a kevés megrendelés miatt. Ennek oka, hogy kiderült, a Boeing 737 MAX repülőgépükből egy típushiba miatt két darab is lezuhant. A típustól ezért megvonták a repülési engedélyt és a légitársaságok is inkább a rivális Airbustól kezdtek vásárolni.

…………………………………………………………………………………

A belgiumi repülőtereken az előző évhez képest tavaly mintegy kétszeresére nőtt, 71-re emelkedett az embercsempészettel összefüggésben nyitott rendőrségi ügyek száma – közölte a La Libre Belgique című belga napilap.

A beszámoló szerint Belgium két fő nemzetközi repülőterén, a brüsszeli Zaventem és a fővárostól mintegy 55 kilométerre található, főként fapados légitársaságok repülőgépeit fogadó Charleroi nemzetközi repülőtereken 2016-ban 11, 2017-ben 37, 2018-ban pedig 71 dossziét nyitottak embercsempészet miatt. A bűncselekménnyel összefüggésben tavaly 23 ember ellen indítottak eljárást.

Mint közölték, a főként hamis iratokkal határon átjutni próbálkozó utasok azonosításának és az embercsempészek elfogásának többsége a brüsszeli repülőtéren történt, amelyek a terrorizmus elleni fellépés keretében hozott, egyre hatékonyabb intézkedéseknek köszönhetőek.

A rendelkezésre álló rendőrségi adatok szerint azonban a zaventemi repülőtéren egyre kevesebb bűncselekmény történik. Naponta mintegy két esetben jelentenek lopást, amellyel összefüggésben tavaly 704 jegyzőkönyvet vettek fel a 2015-ös 870 esettel szemben, ami 19 százalékos csökkenés – tették hozzá.