A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Harmadik rész

A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Harmadik rész

Baucool_consuliting

  • Denveri nemzetközi repülőtér

 

A Denveri Nemzetközi Repülőtér a területi méretét tekintve Észak-Amerika legnagyobb repülőtere. A világ repülőtereinek rangsorában pedig a 3. helyet foglalja el.

Elsősorban a Colorado környéki Denver kiszolgálására szolgál, 52,4 négyzet mérföld felett fekszik, és több mint 215 célállomásra repül.

A repülőtér 25 évvel ezelőtt, 1995-ben nyílt meg, több mint 35 000 alkalmazottat foglalkoztatva. Ez teszi a legnagyobb munkáltatóvá egész Colorado államban. 2007-ben az év FAA Környezetvédelmi Stewardship-díjat kapott.

A repülőtér 34 000 hektáros földterületen terül el, és egy a Jeppesen terminállal rendelkezik, amelynek beépített területe több mint 1,5 millió négyzetláb. Három légtérkonferenciával és több mint hatmillió négyzetméternyi nyilvános térrel rendelkezik. Az A, B és C kifutópályák összesen 89 kapuval rendelkeznek.
Annak ellenére, hogy a világ harmadik legnagyobb repülőtere, ez a 20. legforgalmasabb repülőtér. Több mint 69 millió utas haladt át Denver repülőterén 2019-ben.

Több mint 23 különböző légitársaság működik a Denveri Nemzetközi Repülőtéren, és ez a központ néhány népszerű amerikai légitársaság számára, beleértve: United Airlines és a Frontier Airlines. Ez a Southwest Airlines fő működési bázisa.

A denveri repülőtér nem egy átlagos létesítmény. Kialakítása és építésének körülményei sok furcsaságot rejteget. Sok titok lappang körülötte. Abban az időben, mikor elkezdték építeni a repülőteret, 1995-ben, Denverben már volt egy repülőtér. Ráadásul a meglévő repülőtér egy szélcsendes helyen volt, az újonnan épülőt pedig pont egy széljárta helyre építették, kevesebb kifutópályával és indokolatlanul nagy területre. A tervek szerint az építkezés 1,7 millió dollárba került volna, de a végösszeg 2 milliárd dolláros költségvetési többlettel zárt. Hat emelet mélységben építették, így szövődött köré az az összeesküvés-elmélet, hogy alagutak és bunkerek húzódnak a reptér alatt, amely „fontos” emberek menekülőútjaként szolgálnak. Mások az Új Világ rendi találkozóhelynek tartják. Állandó, nem épp szokványos kiállításai, festményei, szobrai miatt is csupa-csupa rejtély övezi. Egy démoni ló üdvözli a látogatókat, és megannyi apokaliptikus freskó dísziti. Mindezek mellett ez az egyik legtrendibb repülőtér.

Denveri nemzetközi repülőtér

 

Forrás: A légi felvétel a Jeppesen terminálról a Denveri Nemzetközi Repülőtéren International Airport Review