A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Hatodik rész

A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Hatodik rész

Baucool_consuliting

  • Washington Dulles nemzetközi repülőtér (IAD)

 

A Washington Dulles nemzetközi repülőtér Virginia külvárosában, 26 mérföldre található a DC-től. A Dulles repülőtér egyúttal a DC régió elsődleges nemzetközi repülőtere, közel 40 légitársaságon belül közel 140 közvetlen és belföldi és nemzetközi úticéllal.

A repülőteret 1962-ben nyitották meg, John Foster Dulles-ről kapta a nevét, aki az 52. amerikai államtitkár volt és Eisenhower elnök alatt szolgált. Maga Eisenhower elnök választotta ki a helyét még 1958-ban. A nevét pedig az elnök tanácsadója, Pete Quesada választotta, aki később a Szövetségi Repülési Igazgatóság első vezetője let. Az eredetileg itt élt afrikai-amerikai Willard közösség által létrehozott épületeket lebontották, nekik új ingatlanokat építettek.

A főterminált 1958-ban egy híres finn-amerikai építész, Eero Saarinen tervezte. A főépület kecsességén túl, a terv tartalmazott egy parkosított, ember által kialakított tavat, ahol az esővizet összegyűjtik, egy emeletes szállodát és egy sor irodaházat a fő parkoló északi oldala mentén. Terveztek egy két szintes utat is a terminal előtt, ami az érkezést és indulást elkülöníti, illetve egy autópályát, ami összeköti a repülőteret a Capital Beltway autópályával. Valószínűleg 2020-ban fejezik be a washingtoni metro ezüst vonalának építését is, hogy így is megközelíthető legyen. A fő terminált 1996-ban meghosszabbították 380 m-re, amely több mint kétszerese az eredetinek.

13.000 hektáron terül el és Washington állam legnagyobb repülőtere, évente több mint 24 millió utassal. Egy átlagos napon több mint 60 000 ember halad át itt, a világ több mint 125 pontjára és onnan ide.

A Washington Dulles eredetileg a DIA repülőtéri kódot használta, de miután kézírás közben gyakran elírták, így megváltoztatta IAD-re.

Washington Dulles nemzetközi repülőtér

Forrás: https://www.dulles-airport.com/