A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Hetedik rész

A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Hetedik rész

Baucool_consuliting

  • A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek
    George Bush interkontinentális repülőtér (IAH)

 

A Georg Bush interkontinentális repülőtér a maga 44,51 négyzet kilométerével, az Egyesül Államok tizedik legforgalmasabb reptere. 2014-ben már 41,3 millió utas fordult meg itt, az öt kifutópályával és öt utasterminállal rendelkező komplexumban, ami Texas államban, Houstonban található. 2019-ben pedig már több mint 45 millió utast szolgált ki.

A United Airlines egyik csomópontja és a Spirit Airlines egyik bázisa. Az utasokat több mint 50 étterem szolgálja ki.

Nevét az Amerikai Egysült Államok 41. elnökéről, Georg H. W. Bush elnökről kapta.

1969-es megnyitásakor elsősorban belföldi légijáratokat üzemeltetett, de Texas államból innen indultak az első nemzetközi járatok. Eleinte heti tíz közvetlen járat indult Mexikóvárosba, majd heti négy járat, amsterdami átszállással Panamavárosba.

Az egyik leggyorsabban növekvő repülőtér Amerikában, jelenleg itt található egy föld feletti vonat is, ami megkönnyíti a tárminálok közötti közlekedést.

Öt utasterminál

Öt utasterminál Forrás: United

Az IAH története elég izgalmas, mivel pár Houston-i üzletember még 1957-ben vásárolta meg a repülőtér területét, hogy létrehozzák a William P. Hobby repülőtér helyettesítésére, mert szerintük Houston város nem tudta a modern kori elvárásokat kiszolgálni. Létrehoztak egy holding társaságot és Jet Era Ranch Corporation-nek nevezték el. Egy elírás következtében a Jet Era szavakat Jetero-vá változtatták, így sokáig így is hívták a repülőteret. Houston városa 1965-ben csatolta az interkontinentális repülőtér területét össze a Bayport és a Fondren Road területekkel. Majd 1969-ben megnyitották az utasszállító és hobby repüléssel együtt a légi szolgáltatásokat. Ekkor még William P. Hobby repülőtér néven, majd az 1980-as években felmerült a névváltoztatás gondolata a városi tanács részéről. Át is nevezték Mickey Leland afroamerikai szenátusi tag után, aki egy légi balesetben, Etiópiában vesztette életét, így a Mickey Leland International Arrival Building nevő város lett. 1997. május 2-án döntött a városi tanács úgy, hogy a Georg HW. Bush nevet léptetik hatályba.

George Bush interkontinentális repülőtér

Forrás: Pinterest