A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Kilencedik rész

A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Kilencedik rész

Baucool_consuliting

  • A Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér (PVG)

A Sanghaj-Putungi nemzetközi repülőtér Sanghaj város Putung kerületének keleti részén található, Kínában. Ez az egyik legfontosabb nemzetközi belépési pont Kínába. Utasforgalma megelőzi a pekingi repülőteret. A világ 6. legforgalmasabb teherforgalmi csomópontja.

1986-ban kezdődtek meg a repülőtér tervezési munkálatai és eredetileg Heqing Township városban, Chuansha megyében akarták megépíteni. Kiderült a tervek bemutatása után, hogy előzőleg két földrengés is súlytotta a térséget, ezért 4,8 km-re délre költöztették az ötletet, Donghai településhez közel. Majd 1990-ben a központi kormány és Sanghaj stratégiai egyezségének köszönhetően döntöttek a felépítésről. 1994-ben indult be a repülőtéri építkezést és 1997. október 15-én nagy megnyitó ünnepség keretében megalapozták a repteret, amit aztán 1999. szeptember 16-án nyitottak meg az utasok előtt. Ekkor még csak az első szakasszal készültek el, de évi 20 millió utas igényét már ekkor kiszolgálta.

Megnyitása alkalmával szinte azonnal átvette a Hongpiao repülőtér szerepét, mint Sanghaj nemzetközi repülőtere és innen indultak még azok a járatok is, amik Hongkongba és Makaóba közlekedtek. Ugyan ezt Kína a mai napig nemzetközi járatként kezel, miközben ezek a területek az ország elidegeníthetetlen részeiként tartják számon. A Hogpiao repülőtéren csak két nemzetközi járat maradt, ami Tokióba és Szöulba közlekedik.

2003. februárjában a bővítés mellett döntöttek, így 2005-ben , március 17-én nyitották meg hivatalosan a második kifutópályát is. Innentől viszont szinte minden évben fejlesztettek valamit, így ma már 4 kifutópályája van és 3 terminálja. Utasforgalma meghaladja az évi 60 milliót. Közeli tervekben szerepel még 1 kifutópálya, 2 nagy váró és évi 100 millió utas.

 

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

 

Shanghai Pudong Nemzetközi Repülőtér

Shanhai Pudong International Airport map

Shanhai Pudong International Airport map