A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Második rész

A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Második rész

Baucool_consuliting

  • Fahd King Nemzetközi Repülőtér (DMM)

A világ legnagyobb repülőtereit bemutató sorozatunk 2. helyét Fahd király nemzetközi repülőtere birtokolja. Egészen addig, ameddig a pekingi Daxing nemzetközi repülőtér meg nem épült, a világ első számú repülő tereként tartották nyílván.

Ennek ellenére továbbra is lenyűgöző hely, teljes területe 780 négyzetkilométer, a terminál területe pedig 327 ezer négyzetméter.

A King Fahd Nemzetközi Repülőtér több mint 20 évvel ezelőtt, 1999-ben nyílt meg, Szaud-Arábiában, Dammamban.

Három Szaúd-Arábiai légitársaság csomópontjaként szolgál, beleértve: Saudia, Aramco Aviation és SaudiGulf Airlines flynas.

A repülőtéren egy 250 szobás Hilton szálloda és egy mecset is található, amely 2000+ istentiszteletet képes befogadni.

A repülőteret úgy tervezték, hogy évente több mint 12 millió utas kezelésére képes.

A repülőtér alapvető infrastruktúrája 1990 végére készült el, ami lehetővé tett az 1991 elején az első Öböl-háborúban részt vevő szövetséges erők számára a terepet a katonai gépek tárolására. Sokkal több volt, mint egy tárolóhely. Az amerikai hadseregnek sok egysége volt itt a háború kezdete előtt, valamint az utóbbi Irakból történő átszervezés során. Szaud-Arábia a polgári repülés és kereskedelmi forgalom számára aztán 1999-ben megnyitotta a repteret.

A repülőtér tervezését még 1976-ban kezdték meg, és a főterveket a Yamasaki & Associates építészeti iroda és a Boeing Aerosystems International készítette. 1977-ben fejezték be a tervezéseket. Az építkezés 1983-ban kezdődött el a hat emeletes épülettel a repülőtér.

Található itt mecset, 250 szobás Hilton szálloda, de a királyi család külön terminálja is. A királyi terminált a szaúdi királyi család, a kormány személyzetet és a hivatlaos vendégek részére tartják fenn. Ez a terminal önmagában 16.400 négyzetméter.

Küldetésüknek tekintik a a repülés biztonságot és védelmet, melyet komoly felügyelet útján szabályoznak a legmodernebb technológiákkal és minimalizálni szeretnék a repülési ipar környezetre gyakorolt hatását, mert hiszik, hogy egy átalakulás van folyamatban és a fejlesztéseiket ennek megfelelően alakítják.

Fahd King Nemzetközi Repülőtér