A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Nyolcadik rész

A legnagyobb és legérdekesebb repülőterek – Nyolcadik rész

Baucool_consuliting

  • Doha-Hamad nemzetközi repülőtér (DOH)
A Doha-Hamad nemzetközi repülőtér, ahogy sokan ismerik: Katar repülőtere, egyben a nemzeti légitásraság a Qatar Airways bázisrepülőtere is.
Talán a legkönnyebben úgy tudjuk elképzelni a dohai repülőteret, mint egy oázist, a nemzetközi légiközlekedés csomópontjában elterülő kellemes időtöltéshez kiválóan alkalmas helyet, ahol lehet egy kicsit pihenni az átszállások között. Jól szimbolizálja a repülőtér városokról kialakítandó képet.
A katari állam egyetlen nemzetközi repülőtere a fővárostól, Dohától délre található. Az egyik legfiatalabb légi kikötő, amit 2014-ben nyitottak meg hivatalosan. Eredetileg 2009-ben nyílt meg, de nagyon sok költséges újítással csak jóval később végeztek.
A tervezést még 2003-ban kezdték meg és oázis-tematikát képzeltek el a tervezők. Az épületek a víz körüli témákat öleli fel a hullámszerű tetőszerkezettel és a sivatagi növényzettel a kertekben.

Forrás: The flight reviews
Végleges befejezéssel a mai napig nem készültek el, azt tervezi a katari vezetés, hogy 2022-ben a FIFA világkupára készülnek el vele teljes egészében. Egy új, központi gyülekezőhelyet hoznak létre, ami összeköti a D és E kifutópályákat, 10.000 nm-en trópusi kertet telepítenének, aminek a közepén 268 nm-es vízesés található.

Forrás: Business Traveller
A reptér kétkifutós rendszerben dolgozik, ezek a világon a leghosszabbak közé számítanak. Innen a világ mind a 6 lakott földrészére indulnak gépek, ezt csak a dubaji, a az abu dhabi-i és a johannesburgi nemzetközi reptér mondhatja el magáról.
Nemrégiben indították útjára az intelligens repülőtér programot, aminek célja a biotermikus rendszerek bevezetése a teljes utasutazás során. Lényege, hogy egy regisztrációt követően , ami az arcfelismerési technológia alkalmazásával történik, felgyorsítsák és biztonságossá tegyék a beszállást, az ellenőrzést és csomagfeladást, lehetővé válik ezáltal az utasok nyomonkövetése a repülőtéri mozgásuk során. Így 40 %-al tudták növelni a hatékonyságot, ami az utazóközönség kényelmesebb időtöltéséhez hozzájárul.