A világ legfurcsább repülőterei – Ice Runway, Antarktisz

A világ legfurcsább repülőterei – Ice Runway, Antarktisz

A világ legfurcsább repülőterei 

  • Ice Runway, Antarktisz – Egy repülőtér kifutók nélkül

Az Ice runway, a ’jégpálya’, az amerikai antarktiszi térség fő kifutópályája a nyári szerzonban, a McMurdo állomás közelében. 

Az Antarktiszt három repülőtéren át lehet megközelíteni, ezek egyike az Ice runway. Azért is érdekes, mert nincsenek igazi kifutópályák, csak a jégbe vájt, tömörített hó kifutópályák, amiket minden évszak elején építenek és december elejéig használják, amikor a tengeri jég felbomlik. Ezt követően a repülést visszahelyezik Williams Fieldbe. 

pastedGraphic.png

Forrás: nlc

A pályák így végtelenül hosszúak, viszont nagyon óvatosan kell kiszámolniuk, hogy a jég vastagsága milyen méretű gépeket bír még el, és az is fontos tényező, hogy a gép kerekei ne akadjanak meg a hóban. Csak a kerekes repülőgépek fogadására alkalmas. Pilóták szerint a felület stabil, ellentétben a betonra történő leszállással. 

A repülőtér az év nagy részében képes a legnehezebb teherszállító repülők fogadására is. Egy repülőgép közel 201 tonna súlyú, beleértve a rakományt és az utasokat is. Elképzelhetjük, hogy leszálláskor milyen nyomással nehezedik a hótakaróra, szinte belesüllyed a jégbe. Lézerfényt használnak a repülőkön a számolási arány mérésére. 

Még 1960. október 31-én történt, hogy az Egyesül Államok Haditengerészetének egyik gépe leszálláskor rossz adatok alapján rosszul szállt le a jégpályára. A pilóták súlyosan, a legénység kisebb sérülésekkel megúszta a hibás manővert. A repülőgépet viszont nem állították helyre, egyszerűen engedték elsüllyedni, amikor a jég tavasszal megolvadt. 

Máig látványosságnak számít egy másik balesetből származó repülő maradványai. 1970. október 8-án a Pegasus névre keresztelt személyszállító az Antarktisz felett repülve egy iszonyú viharba futott bele és kényszerleszállást Kellett végrehajtania a Déli-sarkon. Szerencsére senki nem sérült meg, a kilométereken át, kietlen jégmezőn csúszó gépben, ami végül megállt. Ma ugyanabban a pozícióban található, mint 50 évvel ezelőtt, nagy részét ma már hó borítja. 

pastedGraphic_1.png

Forrás: flickr.com