Kasarda-Repülőtér városok fejlesztése

Kasarda-Repülőtér városok fejlesztése

A 20. század a repülőtereket építő városokról szólt, a 21. század a városokat építő repülőterekről szól. ”( John D. Kasarda)

A nagyobb repülőterek a globális termelési és vállalati rendszerek kulcscsomópontjaivá váltak, amelyek gyorsaságot, rugalmasságot és összekapcsolhatóságot kínálnak számukra. A helyi gazdasági fejlődés erőteljes motorjai és vonzóak a légiközlekedéshez kapcsolódó mindenféle vállalkozás számára. Ide tartoznak többek között az időérzékeny gyártási és elosztási létesítmények, mint például az űrkutatás, az elektronika és az e-kereskedelem; szállodai, szórakoztató, kiskereskedelmi, kongresszusi, kereskedelmi és kiállítási komplexumok; irodaépületek, amelyekben a légi utazásban intenzíven részt vevő vezetők és szakemberek számára is elérhető szolgáltatások kapnak helyet. 

A repülőterekkel összekapcsolt kereskedelmi létesítmények gyors bővítése a 21. századi nagyvárosi fejlődés elengedhetetlen részévé teszi a mai légi kapukat, ahol a távoli utazók és a helyiek is üzleti tevékenységet folytathatnak, tudást cserélhetnek, vásárolhatnak, étkezhetnek, aludhatnak és szórakoztathatnak anélkül, hogy tizenöt percet venne el az utazási időből. Ez a funkcionális és térbeli fejlődés sok városi repülőteret átalakít repülőtéri városokká.

Mivel egyre több repülés-orientált vállalkozást vonzanak a repülőtéri városokba és az azoktól induló szállítási folyosók mentén, új városi forma alakul ki – az Aerotropolis -, amely egyes repülőterektől 30 kilométerre húzódik. A hagyományos nagyvárosból, amely egy központi városból és az ingázókkal összekapcsolt külvárosok gyűrűjéből áll. Ehhez hasonló az Aerotropolis, ami egy repülőtéri városból és a repüléshez kapcsolódó vállalkozásokból,  klaszterekből áll, amelyek segítik egymást. Ezen klaszterek egy része, például az Amszterdam Zuidas, a Las Colinas, a texasi és a dél-koreai Songdo Nemzetközi Üzleti Negyed globálisan jelentős repülőtér-várossá vált az elmúlt időben, amelyek reprezentatív posztmodern városi megalakulást képviselnek az Aerotropolis korában.

Az Aerotropolis térben tömörített modelljét, amely bemutatja annak jelenlegi és várható jövőbeli fejlődését, az alábbiakban mutatjuk be. Egyik Aerotropolis sem fog kinézni pontosan így, de a végeredmény szempontjából  hasonló funkciókat vesz majd igénybe, mint  a nagyvárosi perifériák újabb „zöldmezős” fejlesztései. Az Aerotropolis tehát sokkal inkább egy dinamikus, jövőbeli modell, ami jól tükrözi a repülőtér történelmi fejlődését, még mielőtt a légi kereskedelem ilyen fontos gazdasági szerepet játszott volna.

pastedGraphic.png

Az Aerotropolis modell tehát nem csupán kereskedelmi célú központ. Valójában egy olyan integrált tervezési és fejlesztési stratégia, amely összehozza és integrálja a  

1) a tőkebefektetéseket végző cégek üzleti jelenlétét és jövedelmezőségi céljait, 

2) repülőtéri és felszíni szállítási célokat, hogy a repülőtérhez, valamint a helyi és távoli területek maximálisan elérhetőek legyenek. valamint 

3) az életképesség, a környezeti fenntarthatóság és a társadalmi élénkítés tervezési céljai.

Az Aerotropolis stratégia és modell elméleti, alkalmazott és tervezési alapelveinél a megközelíthetőség gyorsaságát, a beszállítók, ügyfelek és vállalati partnerekhez történő kapcsolódás idejét, költségeit veszik alapul. 

A jól megtervezett aerotropolis „városi csőként” funkcionál, minimalizálva a tér és a távolság idő-költség súrlódásait. 

A lényeg az, hogy az aerotropolisz fejlesztése és az „intelligens városnövekedés”, amely gazdaságilag és technológiailag hatékony, valamint a környezet-, lakos-, látogató- és munkavállalóbarát, együtt kell, hogy megvalósuljon.

Dr. John Kasarda Aerotropolis modellje alapján ez a 3D-s videó az Aerotropolis multimodális (háztól-házig szállítás), kereskedelmi és lakossági aspektusát ábrázolja. A Kasarda és az Evolve Media kifejlesztette ezt a videót, hogy bemutassa, hogyan lehet fokozni a hatást a repülőtér-tervezéskor, a multimodális szállítási tervezést, a várostervezést és az üzleti helyszíntervezést egy új, városi forma kialakításához, amely gazdaságilag hatékony, globálisan versenyképes, vonzó és fenntartható.

http://aerotropolisbusinessconcepts.aero/video/