Különleges repülőterek a világból 4. rész

Baucool_consuliting

Különleges repülőterek a világból

  • 4. Princess Juliana Nemzetközi Repülőtér, Saint Martin

A Karib tengeren található Saint Martin szigete biztos befutó a bakancslistákon. A repülőtér elképesztően különleges adottságokkal rendelkezik, egyrészt a nagyon rövid kifutópályája, másrészt az elhelyezkedése miatt. 

A kifutópályára érkező repülőgépek nagyon alacsonyan (10-20m) magasan szállnak el a tengerparton fürdőzők feje felett. De nem ám csak kisgépek, hanem óriás 747-es Jumbo repülőgépek is számtalanszor tiszteletüket teszik a sziget repülőterén. És ami még inkább érdekessé teszi a repülőteret, hogy a felszálló gépek a rövid kifutópálya, és a vele szemben lévő magas hegyek miatt gyakran teljes tolóerővel startolnak el a betonról. Ez viszont az alig pár méterre lévő bámészkodó turistákat igen-igen kimozdítja egyensúlyukból, és helyzetükből, ha nem kapaszkodnak. Ilyenkor a hajtóművekből kiáramló levegő “visz mindent”. A Maho Beach, így hívják a reptér melletti strandot, számtalan bár van, ahol az aznapi repülőgépek érkezési/indulási ideje fel van tüntetve, valamint meg lehet hallgatni az irányítás, és a pilóták közötti rádió kommunikációt. A reptér kifutópályája 2349 méter hosszú.

pastedGraphic.png

istockphoto.com

A repülőtér 1942-ben az Egyesült Államok katonai repülőtereként indult, a második világháború alatt. A következő évben elindultak a kereskedelmi járatok is. 

Juliana, Hollandia királynője volt, 1948 szeptemberében lépett trónra. 1980-ban mondott le, Beatrix lánya javára. 2004-ben, 94 éves korában hunyt el. A repülőtér segítségével 1944-ben látogatta meg a szigetet. 

1964-ben a repteret átalakították és áthelyezték. Új terminálépületet és irányítótornyot kapott. A létesítményeket 1985-ben és 2001-ben korszerűsítették. 

A repülőtérnek egyetlen kifutópályája van, amit a pilóták igazi kihívásként élnek meg. A hires Maho strand felett. A veszélyek ellenére a világ egyik legkedveltebb helyévé tette a repülés szerelmesei körében. 

Évente 2,5 millió utas kezelésére tervezték az új, négyemeletes terminálépületet, ami 30 500 négyzetméter alapterületen 46 bejelentkezési pulttal, 10 tranzitpulttal és 13 beszállókapuval várta az idelátogatókat. 

pastedGraphic_1.png

2017. szeptember 6-án érkezett meg a szigetre Irma, a hurrikán, ami jelentős károkat okozott. 5-ös erősségű hurrikánként csapott le, egy időre be is kellett zárni a repülőteret. 

pastedGraphic_2.png