Különleges repülőterek a világból 5. rész

Különleges repülőterek a világból 5. rész

Baucool_consuliting

Különleges repülőterek a világból

  • 5. Kanszai Nemzetközi Repülőtér, Oszaka

A  világ legnagyobb mesterséges szigeten fekvő repülőtere a japán Oszakai Kaszai repülőteret ismerhetitek meg. Ezen repülőteret a világ egyik építészeti csodájának is tartják, mivel földrengések, és tájfunok által veszélyeztetett területre épült. A reptér a tengerszint felett 4,5 méterrel helyezkedik el 2 kifutópályával, melyen a leszállás olyan mintha csak a vízre tennék le a kapitányok a repülőgépet. A sziget repülőtér sikeresen túlélt már 95-ben egy 20-re lévő epicentrummal rendelkező földrengést is. 3 éven át tartó építése során, 10.000 munkás 10 millió munkaórán keresztül dolgozott. A feltöltéshez szükséges  21,000,000 m3 földet három hegyből nyerték ki. A repülőtér rendelkezik a világ leghosszabb termináljának címével is, melyet 1,7 km-es hosszával érdemelt ki.

Az 1960-as években, amikor a Kansa-I régióban gyorsan elveszítette kereskedelmét Tokióval szemben, a tervezők új repülőteret javasoltak Kobe és Oszaka közelében. Kezdetben a repteret Kobe közelében tervezték megépíteni, de Kobe városa elutasította a tervet, ezért a repteret délebbre, az Oszakai-öbölbe helyezték át. Ott a nap 24 órájában nyitva lehet, ellentétben a város elődjével.

Az építkezés 1987-ben kezdődött, a tengerfal 1989-ben készült el. Három hegyet tártak fel a felépítéséhez. Ebből kifolyólag számítottak rá, hogy a sziget süllyedni fog, mivel az építéshez használt anyag tömege összenyomta a tengerfeneket. 1999-re a sziget 27 láb mélyen süllyedt meg. Végül a  projekt húsz év tervezés, három év építkezés és 15 milliárd USD beruházás után a modern történelem legdrágább építési munkájává vált.

1991-ben megkezdődött a terminal építése. A sziget elsüllyedésének ellensúlyozására állítható oszlopokat terveztek a terminál épületének támogatására.

2001-ben a repülőtér egyike volt annak a tíz épületnek, amely az Amerikai Építőmérnöki Társaság által az „Ezredéves építőműemlék” díjat kapta. 

pastedGraphic.png

Forrás: vinci

2016-ban már 25,2 millió utas használta a repülőteret, ezzel Ázsia 30. legforgalmasabb repülőtere, Japánban pedig a 3. legforgalmasabb repülőtér lett. 

pastedGraphic_1.png

4. emeleti jegycsarnok, a terminál tetején