Újranyílnak Európai határai!

Újranyílnak Európai határai!

 

Baucool_consuliting

Az Európai Unió belső határainak biztonságos újranyitását készítik elő. A Covid19 utáni helyreállításhoz a schengeni határok megnyitása kulcsfontosságú – nyilatkozta az EP állampolgári jogi szakbizottságának elnöke.

A hónapokig tartó utazási korlátozásokat követően a Parliament szerint a tagállamoknak a határokat meg kell nyitnia és szabad mozgást biztosítani a térségben. A személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgása segíti a világjárvány utáni gazdasági fellendülést.

Az Európai Bizottság május 13-án ismertetett javaslata szerint az utazások újbóli engedélyezését össze kell hangolni, mégpedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ útmutatásai alapján.

A tagállamok belügyminiszterei június 5-én megerősítették, hogy a tagországok többsége június 15-ig megszüneteti az ellenőrzéseket a belső határain és feloldja az utazási korlátozásokat. A többi tagállam pedig várhatóan június végéig megteszik ugyanezt.

A világjárvány kitörése óta az Európai Bizottság iránymutatást adott ki, hogy biztosítsa az úgynevezett kritikus ágazatokban dolgozók szabad mozgását, illetve az alapvető fontosságú áruk és szolgáltatások szállítását az egységes piacon. Ennek köszönhetően az EU segített közel kétszázezer külföldön rekedt európainak a hazajutásban, és javasolta, hogy korlátozzák a harmadik országok állampolgárainak EU-ba történő beutazását június végéig.

Az EP-képviselők szorosabb együttműködést kérnek a tagállamok között, hogy az utazások során senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés.

Elkészült egy utazási ismereteket is tartalmazó platform, amit ide kattintva elérhető tettek:

https://reopen.europa.eu/hu?fbclid=IwAR0j8uHW-jLZF82XrC0ix_HYh8u3VtJA7vJwhH86JM6uFtKxPJjAwq4QwOs

Ez az interaktív eszköz segít eligazodni az információkban. Használatával előkészíthetjük a nyári utazásainkat, tájékozódhatunk a különböző országok egészségvédelmi és biztonsági előírásairól. A rendszert folyamatosan frissítik és 24 nyelven elérhető.

A schengeri Övezet

  • a schengeni térséghez 26 ország tartozik
  • ezek közül 22 EU-tagállam: Belgium, Cseho., Dánia, Német., Észto., Görögo., Spanyolo., Franciao.,
  • Olaszo., Letto., Litvánia, Luxembourg, Magyaro., Málta, Hollandia, Ausztria, Lengyelo., Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Finno. és Svédo.
  • 4 pedig nem uniós ország: Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein

 

Schengeni Övezet